Informacje o artyście:

Piotr Staszczyk – ur. w 1967r. w Zakopanem, studiował na wydziale malarstwa w Instytucie Wychowania Plastycznego WSP w Częstochowie. Dyplom z wyróżnieniem obronił w 1997r. w pracowni malarstwa prof. Mariana Jarzębskiego.
Stypendium artystyczne Prezydenta Miasta Częstochowa otrzymał w 1996 i 2000r. Należy do Stowarzyszenia „Sztuka bez granic” w Krakowie oraz do Regionalnego Towarzystwa Sztuki „Zachęta” w Częstochowie. Zajmuje się malarstwem sztalugowym w technice olejnej i akrylowej. Tematem malarstwa jest człowiek i otaczający go świat, pozorna rzeczywistość, przestrzeń której funkcjonuje. Dzięki malarstwu przekazuje swoje przemyślenia ,emocje, wiedzę  i doświadczenie oraz stosunek do świata. Jego malarstwo można nazwać realizmem abstrakcyjnym. Od 1991r. uczestniczył w ponad 100 wystawach w kraju i za granicą. Jego obrazy znajdują się w galeriach i zbiorach prywatnych.

Biografia:

Piotr Staszczyk – ur. w 1967r. w Zakopanem

 
Studiowałem na wydziale malarstwa w Instytucie Wychowania Plastycznego WSP w Częstochowie. Dyplom z wyróżnieniem obroniłem w 1997r. w pracowni malarstwa prof. Mariana Jarzębskiego.
 
Otrzymałem podwójne Stypendium artystyczne Prezydenta Miasta Częstochowy, 1996r i 2000r.
                                                                                                  
Aktualnie należę do Międzynarodowego Stowarzyszenia Artystów Sztuka bez Granic z siedzibą w Krakowie i Regionalnego Towarzystwa Sztuki Zachęta w Częstochowie.
 
                                            
Wystawy:
 
1991 – Wystawa indywidualna, Galeria „Roma”, Zabrze
1992 – „Martwa natura” – Wystawa indywidualna, galeria „Jazz Muffies”, Częstochowa
1993 – Wystawa indywidualna „Akt”, Galeria przy Mirowskiej 4, Częstochowa
1994 – „Sacrum”, BWA, Częstochowa
         - „Sacrum”, Muzeum Archidiecezjalne, Pelplin
            „Sacrum”, Palais des Kongres de Lourdes, Francja
            „Nie Awangwardia“, BWA, Częstochowa
            „Nie Awangwardia“, Piwnica pod Aniołem,  Toruń
            „Nie Awangwardia”, Miejski Ośrodek Kultury, Zawiercie
            Poplenerowa Wystawa Malarstwa, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
            Poplenerowa Wystawa Malarstwa, Galeria „CDN…Art”, Częstochowa
            Wystawa Studentów, teatr im. A. Mickiewicza, Częstochowa
            Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
            „Grupa68”, Galeria „Rynek”, Bytom
1996 – „Grupa 68”, „CDN…Art”, Częstochowa
            „Maska”, Teatr im. A. Mickiewicza, Częstochowa
            Wystawa indywidualna, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
            „Italia 96”, Galeria „Bon Art”, Częstochowa
1997 – Wystawa Indywidualna, Galeria „CDN…Art”, Częstochowa
            „Dyplom 97”, Galeria „Bon Art.”, Częstochowa
            III Triennale Plastyki „ Sacrum”, BWA, Częstochowa
            ”Grupa 68”, Ośrodek Promocji Kultury „Gaude  Mater”, Częstochowa
            „Grupa 68”, Galeria Sztuki ”Od Nowa”, Bytom
1998 – Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa
            „Sacrum”, Miejska Galeria Sztuki, Wałbrzych
            Wystawa Indywidualna, Galeria „Mała”, BWA, Rzeszów
            III Jesienny Salon Plastyki, BWA, Ostrowiec Świętokrzyski
1999 – Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki, Kielce
            Wystawa Indywidualna, Galeria Sztuki „Zielona”, Busko Zdrój
            Wystawa Indywidualna, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
            Wystawa Indywidualna, Ośrodek Promocji Kultury „Gaude  Mater”, Częstochowa
2000 – Wystawa Indywidualna,  Miejska Galeria  Sztuki, Częstochowa
            Wystawa Zbiorowa „Malarze Częstochowy XX w”, Miejska Galeria Sztuki,             Częstochowa
2001 – Wystawa Indywidualna, Galeria „Od Nowa”, Bytom
            Wystawa Indywidualna, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
            Wystawa Zbiorowa, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa
2002 – Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa
2003 – Wystawa Indywidualna, Galeria „Nowa”, Poznań
            Wystawa Zbiorowa –III Triennale „Martwa Natura”, BWA Sieradz
2004 – Wystawa Indywidualna, Muzeum w Szamotułach
            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA- Galeria Zamojska,  Zamość
            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Kielce
            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, Samorządowe Centrum Kultury                            Mielec
            Wystawa Indywidualna, BWA, Sieradz
            Wystawa Zbiorowa, Galeria „Szyb Wilsona” Katowice
2005 – Wystawa Zbiorowa, Innsbruck Austria
            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Gorzów Wlkp.
            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej               Górze
            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Kalisz
            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Piotrków Tryb.
            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, Galeria Sztuki Współczesnej                  Włocławek
            Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki Kalisz
2006-  Wystawa  Indywidualna ,Piwnica Margo Częstochowa
2007-  Wystawa Zbiorowa Kolaż Urodzinowy Zachęta Częstochowa
2008-  Wystawa Indywidualna Powiatowy Ośrodek Kultury w Pajęcznie –Zespół Pałacowy                                       
            Męcińskich w Działoszynie                                                                
2009-  Wystawa Indywidualna  Zachęta Częstochowa
           Wystawa Indywidualna Galeria Gazety Wyborczej „Przejściówka’’ Częstochowa
           Wystawa Poplenerowa Powiatowy Ośrodek Kultury w Pajęcznie- Zespół Pałacowy
           Męcińskich w Działoszynie
           Wystawa Zbiorowa „Refleksja” Muzeum Historyczne Dniepropietrowsk Ukraina
2010 - Wystawa Zbiorowa „Plakatu teatralnego „ Zachęta Częstochowa
2011-  Wystawa Indywidualna „20 lat –malarstwo’’ Zachęta Częstochowa
2012-  Wystawa Indywidualna  Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
           Wystawa Zbiorowa –VI Triennale „Martwa Natura” BWA Sieradz
2013-  Wystawa Indywidualna ,,Malarstwo” Muzeum Regionalne Radomsko
           Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura” Muzeum Regionalne Bełchatów,
           Galeria Sztuki Legnica, Samorządowe Centrum Kultury Mielec, BWA Olkusz,
           Miejska Galeria Sztuki Zakopane,
2014-  Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura” Galeria Sztuki Kalisz,
          BWA Sandomierz,
2015- Wystawa Indywidualna „Malarstwo” Galeria Uniwersytetu Łódzkiego
          Wystawa Zbiorowa –VII Triennale „Martwa Natura” BWA Sieradz
2016- Wystawa Zbiorowa Galeria Browar Mieszczański Wrocław 
          Wystawa Zbiorowa –VII Triennale „Martwa Natura” BWA Włocławek
           Wystawa Zbiorowa –VII Triennale „Martwa Natura” BWA Kielce
          Wystawa Indywidualna ,,Malarstwo” Glasserium Kraków
2018- Wystawa Indywidualna ,,Malarstwo” Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
          Wystawa poplenerowa „ Barwy Wschowy 2018 ‘’ Wschowa
 
 
 Bibliografia
 
Art.& Business- Marzec 1998r. „M-jak malarstwo” ,autor -Piotr Rogacz
Aleje 3  Luty 1999r. „Normalny Świat” ,autor -Piotr Głowacki
Aleje 3  Grudzień 2007,autor Marian Rawinis
Who  is Who w Polsce 2006
Aleje 3  Czerwiec 2009, autor Marian Panek
 
Katalog wystawowy 2000r.
Katalog wystawowy 2002r.